'De Snor' winaar AD test 'stokbroodje filet american 2005!

Broodje filet américain is oké door Erik Bogaards


Het oer-Hollandse broodje filet américain is dik in orde. Drie van de vier broodjes verdienen een voldoende voor smaak en mogelijk schadelijke bacteriën zitten er nauwelijks in. De filet is echter niet altijd mager; soms zit er bijna 40% vet in! Dat blijkt uit de eerste AD-filet américain test.



Na een tocht langs 60 snackbars, slagers, broodjeszaken en tankstations vonden de proevers van het Centrum voor Smaakonderzoek (CSO) in Wageningen het allerlekkerste broodje bij Ron Zijlaard van Croissanterie De Snor aan het Bergpolderplein te Rotterdam. Daar krijgen klanten voor 2,40 euro heerlijke zelfgemaakte filet op vers afgebakken stokbroodjes. Hij kreeg als enige een 10. Het geheim van Ron Zijlaard, zwager van Leontien van Moorsel en telg uit een befaamde Rotterdamse wieler- en horecafamilie: altijd vers en nooit rotzooien met restjes.



,,Goede filet bestaat uit vers, mager vlees, heeft een pikante kruiding en een lekkere fris-zure smaak'', meent Bob Cramwinckel, directeur van het CSO. ,,De kunst is de juiste balans met de kruiding te vinden.''



Er waren trouwens nog veel meer lekkere broodjes: in Oudenbosch bij de prachtige speciaalzaak De Kroon, maar ook langs de snelweg, bij onder meer Esso en Texaco krijgen automobilisten een prima tussendoortje geserveerd. Voor de samenstelling van filet américain bestaan geen vaste regels. Niet alle slagers en producenten nemen het even nauw met de ingrediënten. Zo bestaat het beleg van de broodjes van Shell voor 33% uit vet en dat van Maxim in Weesp zelfs voor 38 procent.



Broodje filet américain is oké door Erik Bogaards voor het AD van woensdag 27 April





© 2017 Croissanterie de Snor